Wanneer maak je jouw zwangerschap bekend en hoe?

Je bent in verwachting! Na het zien van je zwangerschapstest weet je het zeker. Maar wanneer vertel je dit aan je vrienden, familie of op werk? En hoe doe je dit dan? Je zit waarschijnlijk met allemaal vragen, zeker als het je eerste zwangerschap is. Wij kunnen deze voor je beantwoorden! 

 

Wanneer aankondigen zwangerschap?

Je vraagt je waarschijnlijk af wanneer je jouw zwangerschap bekend zal maken. Deze keuze maakt iedereen voor zichzelf, maar de meeste aanstaande moeders kondigen hun zwangerschap aan na het eerste trimester. Na hoeveel weken zwanger is dit precies? Het eerste trimester bestaat uit 12 weken en veel vrouwen doen dit dus hierna. Je zwangerschap bekend maken is natuurlijk voor iedereen persoonlijk en de een doet dit al na de eerste echo en de ander wel pas na 12 weken. 

 

Waarom na 12 weken zwangerschap bekend maken?

De meeste vrouwen kiezen er dus voor om na het eerste trimester te vertellen dat ze zwanger zijn. Maar waarom? 

Rond de 12 weken krijgen vrouwen de eerste termijnecho. Tegenwoordig is de eerste echo al rond 8 a 9 weken, maar bij de echo van 12 weken wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld. Daarnaast is de kans op een miskraam kleiner na 12 weken. Uit onderzoek blijkt dat je in de eerste vier weken namelijk 50 procent kans hebt op een miskraam. Dit percentage neemt af tussen de 4 tot 6 weken. Bij een kloppend hartje na de eerste echo wordt dit percentage nog minder. Uit onderzoek blijkt ook dat de meest voorkomende reden is dat aanstaande moeders het na de eerste echo pas vertellen, omdat ze er rekening mee houden dat het nog kan misgaan. 

 

Maar hoe kan ik mijn zwangerschap bekend maken?

Het kan dat jij liever nog even wacht na de eerste 12 weken. Je wilt dit op een leuke manier bekend maken aan de mensen om je heen, misschien wel eerst aan je ouders. Het bekend maken van de zwangerschap kun je op verschillende manieren doen. Je zult van velen een zwangerschaps cadeau ontvangen na de bekendmaking, maar het kan ook leuk zijn om iets cadeau te geven aan je vrienden, familie of eventueel aan je collega’s. 

Heb je inspiratie nodig voor een originele zwangerschapsaankondiging voor opa en oma? Lees dan het blogartikel: 5 leuke en originele zwangerschapsaankondigingen voor opa en oma

Het aankondigen van een zwangerschap is voor iedereen ook weer anders, de een doet dit liever telefonisch terwijl de ander er een leuk cadeau van maakt. Het is ook belangrijk dat je na een tijdje je werkgever op de hoogte stelt, omdat er een periode aankomt dat je met zwangerschapsverlof gaat. Wil jij een originele en leuke zwangerschapsaankondiging cadeau geven? Neem dan een kijkje in ons assortiment! Je kunt bij je vrienden, familie of bij je collega’s en werkgever, je verrassing vertellen met een leuke zwangerschapsaankondiging. Dit kan met onze mokken, houten echtplankjes, rompertjes, acryl schijven van plexiglas en houten schijven. Deze zijn allemaal te personaliseren naar wens en zo kun je ook gebruik maken van je eerste echo foto. Dat is nog eens een leuke zwangerschapsaankondiging!

Terug naar blog